Sunday, October 4, 2009

susah btol laa.....

aku sekarang ade kat rumah sewa aku. mareng, aku tengok abang aku install OS linux unbuntu version 8.10. aku tengok je la, dop reti nok wat bijok dekpon. bile sume dah lengkap, aku tengok effect 3D desktop ye bukan main lawo lagi. linux ni memang wat aku terpikat and nok jupe guna linux ubuntu ni gok. nasib baik la aku wat alik hard disk aku. aku pun mintok installer OS linux ubuntu tu. "eh, aku nok installer ubuntu tu bleh dop. aku nok install dalam komputer aku", kataku kepada abang aku. abang aku pun berkate, " ambik r, pandai-pandai r mung pasang hard disk mung diri. kalu komputer aku rosok, aku nok rm3000 doh la". "ugutan yang amat terharu", kate hatiku. aku pun dengan bersungguh-sungguhnya try sambung hard disk ke dalam komputer orang tue dari aku ni. tapi aku try on komputer ye, hard disk aku dop detect. "aik, bakpe dop detect ni", kate hatiku dalam keadaan kejut. aku tutup mula komputer ye. aku pun try pasang smule hard disk. bak kate lecturer aku, try and error, try and error. ayat ni memang wat aku teringat ke lecturer aku tu. aku on komputer ye mula. "eh, dop detect jugok. bakpe plop ni. takkan hard disk aku rosok??", kata hatiku hok smakin debo siket-siket. abang aku duk tengok aku dari tadi lagi pun nok cube pasang. aku pun v r ke ye. ye kate, untuk membuat komputer ye terpikat ke hard disk aku, mule-mule cabut power kabel kat power supply. bile ye try sambung and on komputer ye, hard disk aku detect. "aik, detect plop hard disk aku ni. ke ye paka password kat komputer ye sapa aku dop jadi pasang diri.", kata hatiku yang koho hiba. kate ye, benorny kabel power hok sambung kat hard disk tu longgor. ceh, wat leloh aku je pasang tapi tak pe r sebab hard disk aku molek lagi. ye pun tolong kopi installer ubuntu tu (time kasih banyok r sebab tolong kopi). petang tu aku g r dungun, g rumah sewa. dan keesokannye (ari ni r...) aku nok try install ubuntu tu. aku tengok senang je install ubuntu tu, macam installer-installer lain.



bile sudoh blake loading, bleh la aku try gune ubuntu ni. jadi aku paka 2 OS r, window vista ngan linux ubuntu ni. sume driver install secara otometik lake tapi driver vga je tak dop lagi. aku dop ingat gane abang aku update vga ni. aku try r tanye abang aku melalui sms. ye pun kabo la nape hok aku nok tu. aku ikut je step by step ye, tapi dop leh gok. aku mari tekang doh ni. aku try skali lagi. dop leh gok. beci molek aku rase. aku try lagi, dop leh gok. maka terkeluar la kata-kata kasar. aku termenung seketika. aku tengok mula mesej hok abang aku ato ni. aku pun jupe la se ilham cara-cara untuk hilang tekanan. aku pun tarik napas panjang-panjang dan aku pun tekan kat 'natez user' and aku tekan kat bawah skali. lame kelamean monitor aku jadi gelap. aku pun g masuk bilik and tido.


inilah ubuntu tapi dop siap lagi. tekanan ambe...

3 comments:

wenkhadi said...

buruk ah ubuntu mung....

ni ubuntu hok lawo ---> http://ikangskila.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

ni cara nak install guna booting, x guna install dalam windows --->
http://ikangskila.blogspot.com/2009/04/linux-ubuntu.html

wat balik mobo ngan hardisk minggu depan...

Amni chan said...

aku nk join skali ar..hehehhe...mmg lawok aku bc blog coz fully ganu...tp bez ar layan...aku hok tensen pun jd hepi...huhuuhuh...

Azlin said...

Nice blog.. It's good to know that my student fall in love with linux. Good luck with that..